SCHENGEN VİZELERİ

Schengen vizesi  ”alfabetik sıra ile” Almanya,  Avusturya,   Belçika,  Çek Cumhuriyeti, Fransa, Hollanda, İspanya, İsviçre, İtalya Vizesi, Macaristan, Norveç, Portekiz, Yunanistan, Malta ülkeleri Schengen vizesi veren ülkelerdir.

Schengen, Fransa, Almanya ve Belçika üçgeninin ortasında bulunan ufak ama zengin bir ülke olarak bilinen Lüksemburg’ un güneyinde bulunan ufacık bir şehirdir. Schengen harita üzerinde görülmeyip bizim için önemli olmasa da Avrupa’da bir yere gitmek istediğimiz zaman adını ağzımızdan düşüremediğimiz bir şehirdir. 1985’in Haziran ayında 7 Avrupa Birliği üye ülkesi aralarında bir anlaşma imzalayarak birbirleri arasındaki tüm sınırları kaldırarak vatandaşlarının rahatça dolaşmasını sağlamışlardır. Bu anlaşmanın sonunda da bu ülkeler Schengen Ülkeleri olarak adlandırılmıştır. Schengen anlaşması her ne kadar 1985’te imzalanmış olsa da yürürlüğe 1995 Mart ayında girmiştir. 1985’ten günümüze 7 ülke ‘ye 8 ülke daha eklenerek bu sayı 15 olmuştur.

Schengen Vizesi Nedir?

Schengen vizesinin çıkmasıyla Avrupa’da dolaşmak herkes için daha kolay oldu. Başvuru sahipleri Schengen vizesi ile bu anlaşmayı imzalamış olan 15 ülke arasında rahatça dolaşabilmekte. Bu demek oluyor ki sınırlardan geçişler hava, kara ve deniz yolu fark etmeksizin yerel seyahat olarak değerlendirilmekte.

Schengen Vizesi Nerelerde Kullanılır?

Seyahat yapılması istenen şehir bu noktada çok önem kazanıyor. Eğer sadece bir Şengen vizesi ülkesini ziyaret etmek istiyorsanız, ziyaret etmek istediğiniz ülkenin Başkonsolosluğuna vize başvurusunda bulunuyorsunuz. Eğer birden fazla Schengen Ülkesini ziyaret etmeyi amaçlıyorsanız vize için gideceğiniz ilk Schengen Ülkesinin Başkonsolosluğuna başvurmanız gerekiyor. Örneğin; İtalya’dan Fransa’ya geçmeyi düşünüyorsanız müracaat etmeniz gereken Konsolosluk İtalya Konsolosluğu’dur. Schengen vizesi isteyen ülkelerin vize başvurularında istedikleri evraklar ve kriterler birbirinin benzeridir. İlk Schengen Vize başvurusunun bizzat kişinin kendisi tarafından yapılması şart koşulmuştur. 2. ve daha sonraki başvurularınızda ( bazı konsolosluk ve vize türleri hariç ) VizeGO Vize Danışmanlık Hizmetleri aracılığı ile başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz.

29 Mart 2008 tarihinden sonra Schengen Vizesi kapsamına girmiş Ülkeler; Çek Cumhuriyeti, Estonya, Macaristan, Letonya, Litvanya, Polonya, Slovakya, Slovenya, Malta.

Avrupa Birliğine girip daha Schengen Ülkesi ünvanı almayan Ülkeler; Bulgaristan, Güney Kıbrıs Rum Kesimi, Romanya , İsviçre.

Schengen Ülkesi olmayacak Ülkeler;  İrlanda Cumhuriyeti ve Birleşik Krallık.

Schengen ülkeleri ortak SIS veya Schengen Information System adı verilen bir veri tabanından yararlanırlar. Bu veri bankasında, Schengen ülkelerine girmesi gereken kişilerle ilgili bilgiler başta olmak üzere çeşitli bilgiler yer alır. Vize başvurusu esnasında sunulan tüm bilgiler, üye ülkelerin yetkili makamlarında kullanıma açıktır.

Schengen Vizeleri

Kısa dönem Schengen Vizesi kaç güne kadar verilir?

Bu vizeler 3 günden 90 güne kadar verilmiş olup; bu vizeyi alan kişi vizesini ancak kendi ülkesine dönüp uzatabilme imkânına sahip olacaktır. Ziyaretçi/Turist/öğrenci vizesi maksimum 3 aya kadar kat alınabilecek programlar ve geziler için gerekli olan vize tipidir. Bu vize maksimum 90 güne kadar verilir ve uzatılamaz. Bu vize tipinde öğrenci/turist çalışma izni bulunmamaktadır.

90 günden kısa süreli kalışlar için ”Kısa Dönem Schengen vizesi” için hazırlamanız gereken evraklar nelerdir? (Ziyaretçi Vizesi / Kısa dönem Öğrenci Vizesi )

1) Kendi el yazınızla doldurulmuş vize başvuru formu ve beyanname. 18 yaş altı öğrencilerin vize başvuru formu ve beyannamesi hem öğrenci hem de anne ve baba tarafından imzalanacaktır. –Tarafımızdan size doldurularak gönderilir.-

 2) En az 6 ay geçerlilik süresi olan pasaportunuz, varsa eski pasaportlarınız ve fotokopileri. Pasaport başvuruları ile ilgili detaylı bilgi için www.iem.gov.tr   adresini inceleyebilirsiniz.    Not: Eski pasaport yok ve yeni çıkartılan pasaport hiçbir işlem görmemiş ise yetkili pasaport şubesinden “pasaport protokol belgesi” temin edilmesi şarttır.

3) Son 6 ay içinde çekilmiş, Schengen Vize için uygun 2 adet biometrik fotoğrafınız.

4) Gideceğiniz ülkeye ait davetiye/kabul mektubu/tur paketi/otel rezervasyonu Fatura veya fotokopileri

  • Kalacağınız yerin detayları ve ödendi makbuzu

5)  Halen Türkiye’ de öğrenciliğiniz devam ediyorsa öğrenci belgeniz ve fotokopisi
6)  Öğrenciliğiniz devam etmiyorsa son diplomanızın fotokopisi

7)  Profesyonel çalışma hayatınıza devam ediyorsanız; 4A Hizmet Raporu, SGK işe giriş bildirgesi, Son 3 ay maaş bordrosu ve şirketten ilgili tarihlerde yurtdışına giderken izinli olduğunuzu ve tekrar işe geri döneceğinizi gösteren Şirket Mektubu. (EKSİK EVRAK EKLEMEYİNİZ.)

8) Avrupa ülkesinde kalacağınız sürece geçerli olacak seyahat sigortası ve fotokopisi (Firmamız bu konuda destek hizmet vermektedir.)

9) Gidiş dönüş uçak bileti rezervasyonunuz. –biletinizi satın almadan, vize öncesinde ön rezervasyon yaptırabilirsiniz.- (Firmamız bu konuda destek hizmet vermektedir.)

10) VizeGO tarafından konsolosluğa hitaben yazılacak öğrenci vizesi talep referansı.

11)  Avrupa’ da bulunduğunuz sürece yaşam giderlerinizi karşılayabileceğinizi gösteren Banka mektubu ve Banka hesap cüzdanı fotokopileri. Banka Mektup örneği VizeGO danışmanınız tarafından teslim edilecektir.

12)   Banka hesabı -ANNE/BABA/ABİ/ABLA- 1.derece aile bireylerinizden birine ait ise; Sponsorunuzun bu evrakları hazırlayacaktır.

13)   Eğer Sponsorunuz var ise imzalı Sponsorluk Belgesi. Evrak örneği VizeGO danışmanınız tarafından verilecektir. Sponsorluk belgesinin Noter’ den yaptırılması zorunluluktur.

14)   Evli iseniz evlenme cüzdanı
15)   18 yaşın altındaki öğrenciler için anne ve babadan alınmış, noter onaylı muvafakatname ve fotokopisi
16)   Askerlik terhis / tecil belgesi –EDEVLET-
17)   Nüfus Kayıt Örneği –EDEVLET-
18)   Sabıka Kaydı –EDEVLET-
19)   Varsa gayrimenkullere ait tapular, araba ruhsatı ve kira gelirini gösteren belgeler
20)   Tüm Pasaportlarınızın işlem görmüş sayfalarının fotokopileri
21)   Vize Ücreti: xx EUR. (KDV Dâhil)

*************

Çalışanlar için: son 3 aya ait maaş bordronuz, işyerinizden izinli olduğunuzu ve döndüğünüzde işinize devam edebileceğinizi gösterir mektup (İşyerinize ait Ticaret Odası faaliyet belgesi, vergi levhası, imza sirküleri, kuruluş gazetesi eklenecektir.)
Şirket sahipleri için:  Vergi Levhası, İmza Sirküsü, Ticaret Sicil Gazetesi.

Öğrenciler için/ Avrupa’ ya eğer Dil kursuna gidiliyorsa :    Varsa devam ettiğiniz özel Almanca, Fransızca……. kurs sertifikaları, sertifika almadıysanız kursa devam ettiğiniz tarihleri gösteren ve seviyenizi açıklayan bir mektup.
***En son okuduğunuz okula ait mezuniyet belgesi / diplomanız. Hala öğrenci olanlar için yeni tarihli öğrenci belgesi ve transkript.

(Taahhütname tutarı = xxEuro x eğitim alınacak ay sayısı)Eğitim alacağınız kuruluştan kabul mektubu ( acceptance  Letter) ; kabul mektubunuzda CAS Numarası, programın haftalık ders saati, başlangıç ve bitiş tarihleri, konaklama bilgileri, okul + konaklama ücreti ile ilgili bilgiler yer almalıdır.

Lütfen Dikkat:

  • Geçerli vize ücreti sadece Euro kuru ile nakit olarak kabul edilir.
  • Tüm Vize ücretleri geri ödemesizdir.
  • Vize Başvuru Merkezlerimizden yapılan her başvurudan, vize ücretinin yanı sıra 19,47 Euro (KDV dahil) hizmet harcı nakit olarak alınmaktadır.
  • Kurye istemeniz durumunda xx Euro (KDV dahil) ilave ödeme nakit olarak yapılmaktadır.
  • Tüm ödemeler nakit ve Euro olarak kabul edilir, kredi kartı geçerli değildir.

ÖNEMLİ BİLGİ :

Vize ücreti (İlgili Konsoloslukların vize ücretleri her sene değişmektedir. VizeGO Danışmanınız bu konuda size bilgi verecektir. ) ve VFS servis ücreti ( sorunuz ) başvuru esnasında nakit ve sadece Euro olarak ödenmelidir. Metal Eurolar kabul edilmemektedir.

Not :

Vize ve servis ücretleri Euro olarak ödenir , para üstü Türk Lirası olarak geri verilmektedir. Dilerseniz 20 Euro verip para üstü 53 Cent karşılığı olarak 2 Lira alabilirsiniz.

VizeGO Vize Danışmanlık Hizmetleri ile  Schengen Vizesi başvurusu yapmak istiyorsanız;  

MESAJLARINIZA İSİM +SOYİSİM+TELEFON NUMARASI + SORUNUZU MUHAKKAK EKLEYİNİZ.

İletişim